Historie hypotheekrente | Overzicht afgelopen jaren

Page content

Historie Hypotheekrente

Over de historie en ontwikkeling van de hypotheekrente wordt veel gepraat. Geregeld komt ter sprake wat de hypotheekrente vroeger was (en de hoogte hiervan).

Het schrikbeeld van de jaren 80 met een hypotheekrente van 13% zijn dan vaak de voorbeelden die worden genoemd. Dit staat niet in verhouding met de recente hypotheekrentes (september 2017).

Een hypotheekrente van beneden de 2% voor 10 jaar vast (2017)  in vergelijking met 13% (jaren 80) voor een korte periode is een (heel) groot verschil in de maandelijkse lasten .

Factoren en keuzes bij de ontwikkeling van de hypotheekrente:

Politieke, economische, fiscale en heel veel andere factoren zijn van invloed op de ontwikkeling van de hypotheekrente. Of de schrikbeelden van de jaren 80 dus nog eens terugkomen kan ik niet voorspellen (en niemand naar mijn bescheiden mening).

Daarom ook zeker van belang om een weloverwogen keuze te maken in de duur van de rentevaste periode.

De praktijk is dat je op een bepaald moment in ieder geval wel een keuze moet maken voor een rentevaste periode en de daarbij behorende hypotheekrente. Bijvoorbeeld omdat je een huis gaat kopen en een hypotheek gaat afsluiten.

Ook bij het verlengen van de rente na afloop van een rentevaste periode is het verstandig om kritisch te kijken naar de hoogte van de hypotheekrente en ontwikkeling in de toekomst.

Bij een periode met een relatief hoge rente kiest men vaker voor een korte rentevaste periode of zelfs een variabele hypotheekrente. Dit brengt echter ook wel wat risico's met zicht mee. Meer kan je hierover lezen in het artikel hypotheekrente vast of variabel.

Historie hypotheekrente variabel, 5,10 en 20 jaar vast:

In de onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van de hypotheekrente bij diverse rentevaste perioden. Het betreft een overzicht over ruim 10 jaar.

Dit betreft een historische rente van Westland Utrecht. Bij andere aanbieders zal het beeld niet heel anders zijn.

Historisch hypotheekrente overzicht 10 jaar vast

Uit bovenstaande grafiek kan je aflezen dat over de afgelopen periode er pieken zijn van circa 7% tot beneden de 3%. Als je hier het jaar 2017 bij meeneemt nemen de verschillen alleen maar toe.

Historie hypotheekrente afgelopen 50 jaar:

In de onderstaande grafiek zie je duidelijker hoe de hypotheekrente zich heeft ontwikkeld over de afgelopen 50 jaar. De pieken in de jaren 80 zie je hier duidelijk.

Als je de "rode lijn volgt" kan je aflezen dat de gemiddelde hypotheekrente over de afgelopen jaren ruim 7% bedraagt. De periodes na 2014 zitten hierin niet meegenomen. In deze periode is de hypotheekrente verder gedaald.

Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar kan je wellicht "helpen" in de keuze van een rentevaste periode.

historie hypotheekrente afgelopen 50 jaar

Maar wat kan je hier nu mee? Resultaten uit het verleden bieden toch garantie voor de toekomst?

Wat ik wil aangeven is dat de hoogte van de hypotheekrente constant in beweging is en afhankelijk is van vele factoren (lees bijvoorbeeld ook eens het stuk over de invloed van de staatsrente op de hypotheekrente).

Een belangrijke factor is in ieder geval de keuze van een bepaalde rentevaste periode.

Hoogte hypotheekrente in de toekomst:

Of in de toekomst de hypotheekrente naar extreme hoogtes gaan durf ik niet te stellen. Als we de "grafieken" en de "trends" mogen geloven zou het zomaar kunnen. De komende periode lijkt me dit echter enigszins onwaarschijnlijk.

Het vergelijken van de omstandigheden van de jaren 80 (met extreme hypotheekrente) in vergelijking met de huidige tijd (en de ontwikkelingen in de toekomst). Lijkt me "voer" voor veel discussie waarvan de waarheid alleen maar achteraf getoetst kan worden.

Om jezelf enigszins "te beschermen" tegen een mogelijke (extreme) stijging van de hypotheekrente kan je de keuze maken voor een lange(re) rentevaste periode.

Maak een weloverwogen keuze en vergelijk de huidige hypotheekrente in ieder geval goed.

Comment Section

5 reacties op “Historie HypotheekrenteNotice: Undefined variable: commentby in /home/wp00587/domains/rentetarieven.com/public_html/wp-content/themes/phoenix/includes/fn.phx_comments.php on line 51

op 25 februari 2016 om 18:53

Extreme hoge (hypotheek) rente zijn er alleen geweest tijdens de 80 jarige oorlog en tijdens het bewind van de PvdA.
Dus als we extreem hoge rente willen voorkomen dan weten we waarop we niet moeten stemmen,
succesNotice: Undefined variable: commentby in /home/wp00587/domains/rentetarieven.com/public_html/wp-content/themes/phoenix/includes/fn.phx_comments.php on line 51

op 27 februari 2016 om 13:47

Beste Peter,
Dank voor je reactie. Ik weet niet of een politieke partij direct invloed heeft op de hoogte van de hypotheekrente, maar wellicht wel leerzaam om te onderzoeken of de hoogte van de hypotheekrente en volatiliteit hiervan mede afhankelijk is van bepaalde "politieke periodes". Als er een directe "link" is (zou zijn), moeten we "vasthouden" aan het huidig kabinet ;).Notice: Undefined variable: commentby in /home/wp00587/domains/rentetarieven.com/public_html/wp-content/themes/phoenix/includes/fn.phx_comments.php on line 51

op 27 maart 2016 om 11:15

Je hebt helemaal gelijk, geld uitgeven is makkelijker dan geld verdienen.
Geld blijven printen is geen oplossing.
Zal ook nooit meer op links stemmen, maar zeker niet op extreem rechts.

Gelukkig is het aangescherpt met de uitkeringen, er zijn verplichtingen en rechten.

Groet uit TilburgNotice: Undefined variable: commentby in /home/wp00587/domains/rentetarieven.com/public_html/wp-content/themes/phoenix/includes/fn.phx_comments.php on line 51

op 22 mei 2016 om 08:43

Heren,

Wat overigens ook voor de helft bestaat uit PvdA ministers (incl. Financiën). Ik zie de link nog niet echt.

Verder is er iets heel interessants als je het hebt over geld over de bals smijten en CBS cijfers. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/06/cda-en-vvd-blijken-niet-zuiniger-dan-potverterende-pvda.

Kortom voor je conclusies trekt moet je je wellicht eerst een beetje inlezen.

Groeten,

JeroenNotice: Undefined variable: commentby in /home/wp00587/domains/rentetarieven.com/public_html/wp-content/themes/phoenix/includes/fn.phx_comments.php on line 51

op 2 januari 2019 om 21:44

Ik geloof ook niet dat de rente veel zal stijgen, want dan gaan de zwakke landen zoals Italië en Frankrijk de afgrond in, om maar niet te spreken over de mensen die de laatste jaren een huis gekocht hebben.

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.