Hypotheek oversluiten? | Lage hypotheekrente bij oversluiten

Page content

Hypotheek oversluiten

Wanneer is het verstandig om je hypotheek over te sluiten? Een simpel antwoord op deze vraag is niet te geven.

Een vuistregel is dat de voordelen van het oversluiten (lagere hypotheekrente, "betere" hypotheekvorm) moeten opwegen ten opzichte van de nadelen (kosten en boeterente).

De berekening of het verstandig is om de  hypotheek over te sluiten is een veelomvattende en complexe berekening. De leeftijd van iemand is over het algemeen geen probleem. Voor senioren zijn ruimere mogelijkheden.

Laat je hierin bijstaan door een specialist.

Vaak is de rede (en behoefte) van het oversluiten om een voordeel te behalen in de te betalen hypotheekrente. Het betalen van een hypotheekrente van 1,5% is lager dan 3%. De maandlasten zijn over het algemeen lager bij een lagere hypotheekrente.

Hypotheek oversluiten? Ontvang een persoonlijke berekening!

Voordelen oversluiten hypotheek

Naast de wens (en het voordeel) van een lagere hypotheekrente, wil je misschien ook wel de (nieuwe) hypotheek aan laten sluiten op je huidige wensen en uitgangspunten. De trend is dat er meer afgelost wordt.

NHG

Tevens bestaat de mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten met NHG (Nationale Hypotheeek Garantie). De hypotheekrente is dan een stuk lager en je profiteert van de voordelen van NHG. Of dit voor jou van toepassing is, kan je opvragen bij de hypotheekspecialist.

Hypotheek oversluiten met NHG? Vraag advies aan!

Meer zekerheid van aflossing en een lage hypotheekrente is veelal het voordeel bij het oversluiten. Concluderend dus:

check Lagere hypotheekrente

check Lagere maandlasten.

check Meer zekerheid

check Mogelijkheid NHG

Nadelen oversluiten hypotheek

Het grootste nadeel van het oversluiten van je hypotheek  zijn de kosten en de eventuele boeterente die je moet betalen. Mogelijke kosten waar je mee te maken kan krijgen zijn:

check Taxatiekosten

check  Notariskosten hypotheekakte

checkAdvies / Afsluitkosten

check NHG kosten.

Hypotheek oversluiten? Vraag advies aan!

Naast bovenstaande kosten, kan je dus ook te maken krijgen met "boeterente".  Op het moment dat er een hypotheek wordt overgesloten "gedurende" een rentevaste periode kan je hiermee te maken krijgen.

(Te) simpel gezegd komt het erop neer dat er  sprake is van boeterente als de huidige marktrente (van de resterende rentevaste periode) lager is dan de hypotheekrente die je betaalt. In deze situatie maakt een bank "verlies" op het rentecontract. Je mag wel vaak 10% tot 20% boetevrij aflossen (van de oorspronkelijke hypotheeksom).

Geregeld hanteren banken echter ook afwijkende regelingen.

Het moment dat je de kosten terugverdient is van essentieel belang. Daarbij is het ook verstandig om na te denken wanneer je de woning denk te verkopen. Verdien je de kosten dan nog wel terug?

Ontvang een persoonlijke berekening en offerte voor het eventueel oversluiten van je hypotheek!

"Met onderstaand verzoek ontvang je vrijblijvend een offerte en persoonlijke berekening"

 

Wil je eerst de actuele hypotheekrentes vergelijken?

Je kan de actuele hypotheekrente aanvragen door een van de hypotheekverstrekkers te kiezen uit onderstaand overzicht

Hypotheek oversluiten? Ontvang een persoonlijke berekening met lage hypotheekrente!