Rentevaste periode hypotheek

De duur van de rentevaste periode is onder andere medebepalend voor de hoogte van de hypotheekrente. Over het algemeen is het zo dat een langere rentevaste periode een hogere hypotheekrente betekent.

Kiezen voor een korte rentevaste periode omdat dan de rente (en dus maandlasten) lager zijn is iets wat je goed moet overwegen.

Een korte rentevaste periode brengt echter ook meer risico met zich mee. Zeker bij een variabele rente loop je dit risico sterk. Een relatief kleine stijging van de variabele rente brengt een (relatief) hoge stijging van de maandlasten met zich mee.

Hierover kan je meer lezen op de pagina hypotheekrente vast of variabel.

Een sterke stijging van de hypotheekrente op korte termijn moet dus (makkelijk) opgevangen kunnen worden met een ruim vermogen of omdat het inkomen ruim voldoende is ten opzichte van hoogte van de hypotheek.

Bij de keuze van een bepaalde rentevaste periode is de hoogte van de actuele hypotheekrente vaak van belang. Bij een relatief lage hypotheekrente is de keuze voor een langere rentevaste periode makkelijker gemaakt dan in een periode dat de hypotheekrente (zeer) hoog is.

Enige houvast kan je krijgen door te kijken wat de hypotheekrente ontwikkeling was in het verleden. Je kan hier meer over lezen in het artikel over de historie van de hypotheekrente.

Banken verstrekken over het algemeen minder hypotheek bij de keuze voor een variabele rente. Bij de keuze voor rentevaste periode van 10 jaar kan men over het algemeen de hoogste maximale hypotheek verkrijgen.

Wat is er nog meer van belang bij de keuze van een rentevaste periode:

Niet alleen het verleden (historie) en de huidige hoogte van de hypotheekrente is van belang, maar ook persoonlijke factoren (en omstandigheden) kunnen van essentieel belang zijn tot de keuze van een rentevaste periode.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  •  inkomensgroei ivm carrièreperspectief
  • inkomensdaling ivm persoonlijke wensen (bijv. kinderwens)
  • (Naderende) pensioenleeftijd en inkomensdaling.

Tevens is het verstandig om bij de afweging van de rentevaste periode de veronderstelde periode dat je blijft wonen in de (nieuwe) woning mee te nemen. Vaak kan je de hypotheek (en dus de hypotheekrente) meeverhuizen naar een nieuwe woning, maar dit hoeft niet per definitie de beste oplossing te zijn.

Rentevaste periode 20 jaar:

Bij een hypotheekrente van 20 jaar, kies je over het algemeen voor zekerheid van de maandlasten voor een periode van 20 jaar. De hypotheekrente is over het algemeen een stuk hoger dan bijvoorbeeld een hypotheekrente van 5 jaar vast. 

De keuze voor een langere rentevaste periode zie je voornamelijk in periodes dat de hypotheekrentes over het algemeen erg laag staan (bijvoorbeeld in 2021). Er bestaat dan zekerheid voor de komende 20 jaar en de maandlasten zijn niet afhankelijk van tussentijdse schommelingen.

Rentevaste periode 10 jaar vast:

De hypotheekrente voor een periode van 10 jaar vast is over het een veel gekozen rentevaste periode. Bij een periode van 10 jaar heb je een relatief lange periode zekerheid. De maximale hypotheek is over het algemeen het hoogste bij een rentevaste periode van 10 jaar.

De toetsrente bij 10 jaar vast, betreft de reële hypotheekrente. Des te lager de 10 jaars hypotheekrente is, des te hoger is de maximale hypotheek.

Rentevaste periode 5 jaar vast:

De hypotheekrente voor een periode van 5 jaar is over het algemeen lager dan die van 10 jaar vast. Tevens is de maximale hypotheek lager (ten opzichte van het inkomen) bij een rentevaste periode van 5 jaar.

Voor de actuele hoogte van de hypotheekrente voor 5 jaar vast kan je deze periode aangeven in de hypotheekrentelijst.

Rentevaste periode 1 jaar vast:

Vaak wordt een hypotheekrente voor 1 jaar gekozen als een bank geen variabele hypotheekrente biedt. Dit is dan over het algemeen de (alternatieve) keuze voor de variabele rente.

Let er echter wel op dat er niet allerlei kortingen in de hypotheekrente voor 1 jaar zitten. Dan kan je bedrogen uitkomen als de 1e rentevaste periode is afgelopen. Laat je hierin adviseren bij een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Conclusie:

Kies een rentevaste periode waarbij je weinig kans loopt op financiële problemen en welke past bij je persoonlijke omstandigheden (en verwachtingen).

Laat de persoonlijke omstandigheden ook goed doorrekenen. Dat je ook echt een inschatting kan maken van het inkomen als je minder gaat werken, of  als je met pensioen gaat, etc…