Hypotheekrente vast of variabel | Rentetarieven.com

Page content

Hypotheekrente vast of variabel

 

Kiezen voor een hypotheekrente vast of variabel is een belangrijke beslissing. Eigenlijk is het een soort van beleggingsbeslissing.

Een variabele hypotheekrente biedt veelal voordeel op korte termijn. Bij een hypotheekrente die je langer vastzet "koop je meer zekerheid".

Beide heeft dus zo z'n voordeel. Het is te adviseren om niet alleen naar de prijs (de maandelijkse hypotheeklasten) te kijken, maar ook een gefundeerde keuze (en vergelijking) te maken bij deze keuze.

Hypotheekrente vast of variabel, waar op te letten:

De keuze voor een rentevaste periode (variabel of vast) is van belang bij het afsluiten of verlengen van de hypotheek. Het is verstandig om te inventariseren of het inkomen en/of vermogen eventuele schommelingen in de hypotheekrente kan dragen.

Bij een variabele hypotheekrente kunnen de lasten sterk schommelen en ook relatief snel stijgen. Hierdoor moet je natuurlijk niet in de problemen komen.

Vaak hoor je argumenten dat je de variabele hypotheekrente dan toch altijd kan vastzetten en hiermee "het probleem is opgelost". Dan is mijn vraag, wanneer zou je dit dan doen?

Het "gevaar" is dat dan de variabele hypotheekrente wordt vastgezet als deze al behoorlijk is gestegen. Op het moment dat je dan de hypotheekrente vast zet, is de kans groot dat de vaste hypotheekrente ook (relatief) hoog is. Vaak volgt er dan spijt als deze weer gaat dalen (en je geconfronteerd kan worden met boeterentes als je dan de hypotheekrente weer wilt omzetten naar variabel).

Men zegt wel eens dat je stil moet blijven zitten "als je geknipt en geschoren wordt".

Je "moet"  dus goed bestand zijn tegen renteschommelingen (in financiële en rationele zin). Sommige hypotheekvormen zijn veelal niet mogelijk met een variabele hypotheekrente (bijvoorbeeld een spaar- of bankspaarhypotheek).

De actuele hypotheekrente vast of variabel kan je vergelijken in de hypotheekrentelijst.

De voordelen van een vaste hypotheekrente:

De voordelen liggen voornamelijk in het feit dat je meer zekerheid hebt in de maandelijkse hypotheeklasten voor de periode dat de hypotheekrente vast staat. Deze zekerheid brengt veelal een bepaalde prijs met zich mee (een hogere hypotheekrente).

Conclusie:

De keuze voor een hypotheekrente vast of variabel gaat verder dan alleen het vergelijken van het verschil in maandlasten. Denk ook na over eventuele gevolgen bij schommelingen.

De actuele vaste en variabele hypotheekrente kan je vergelijken in de hypotheekrentelijst.

Om een exacte berekeningen en vergelijking op te vragen kan je gebruik maken van het hypotheekofferte aanvraagformulier (dit is vrijblijvend en kosteloos).

Comment Section

4 reacties op “Hypotheekrente vast of variabelNotice: Undefined variable: commentby in /home/wp00587/domains/rentetarieven.com/public_html/wp-content/themes/phoenix/includes/fn.phx_comments.php on line 51

op 29 januari 2016 om 13:24

Wij konden ook niet goed kiezen en ons is toen aangeraden, de helft variable en de helft vast zodat je de risico's en de voordelen spreid. Dat bevalt ons erg goed. De rente is omlaag gegaan dus winst op het variabele deel en toch het veilige gevoel van een deel vast!Notice: Undefined variable: commentby in /home/wp00587/domains/rentetarieven.com/public_html/wp-content/themes/phoenix/includes/fn.phx_comments.php on line 51

op 6 februari 2016 om 15:58

Beste Petra, Dank voor je reactie. Dit kan een prima overweging zijn. Ik weet alleen niet wanneer dit was natuurlijk. Op dit moment ligt de variabele hypotheekrente echter (heel) dicht bij een vaste rentevaste periode van bijvoorbeeld tien jaar. Dit kan in sommige gevallen maar 0,2% schelen. Dit is uiteraard niet altijd zo. Als ik het goed begrijp is het voor jou (jullie) een weloverwogen keuze geweest. Groet, Rico Geerling.Notice: Undefined variable: commentby in /home/wp00587/domains/rentetarieven.com/public_html/wp-content/themes/phoenix/includes/fn.phx_comments.php on line 51

op 27 september 2017 om 06:29

Beste Rico, Ik ben aan het eind van mijn rentevast periode. Nu valt mij bij het aanbod een belangrijk ding op wat bij dit verhaal niet meegenomen wordt. Bij een variable hypotheekrente heb ik de mogelijkheid om mijn hypotheek boetevrij in te lossen. Ondanks dat de overheid stimuleert dat mensen hun hypotheek aflossen heb ik bij een rentevastpercentage wel te maken met boeterente (beetje raar dat hypotheekverstrekkers dit weer kunnen doen bij mensen die een vorm van veiligheid willen). Ik ben van mening dat mensen dit zeker mee in overweging moeten nemen. Voorbeeld ik kom van een rente percentage 5.8% en kan naar jaarlijks 1.9%. Nu kan ik mijn lasten ook betalen dus ik zou deze besparing in kunnen lossen op mijn hypotheek. Hierdoor gaan mijn maandlasten uiteraard ook naar beneden. Zeker iets om mee te nemen in besluitvorming dunkt mij.
Groet, Ramon van der MeulenNotice: Undefined variable: commentby in /home/wp00587/domains/rentetarieven.com/public_html/wp-content/themes/phoenix/includes/fn.phx_comments.php on line 51

op 27 september 2017 om 07:11

Beste Ramon, Dank voor je reactie. Apart dat je een boeterente moet betalen bij extra aflossen in combinatie met een variabele rente. Wat jij noemt met betrekking tot het stimuleren van aflossen is bij diverse banken al gemeengoed. Sterker nog bij diverse banken mag je zelfs gedurende de duur van de lopende (vaste) rentevaste periode boetevrij aflossen als dit uit eigen middelen wordt gedaan. Wellicht een optie om een vergelijking op te maken bij de instanties waar dit kan. Wellicht met een langere rentevaste periode (de variabele hypotheekrente is momenteel relatief hoog). De "besparing" met de huidige lasten kan je dan eventueel inzetten in een aflossing op basis van annuïteiten of lineaire hypotheek. Succes!

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.