Verwachting hypotheekrente in 2017

Page content

Verwachting hypotheekrente in 2017

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2017?

Het lijkt erop dat de rente voorlopig nog wel (zeer) laag blijft, maar hoe lang gaat dat nog duren? Wellicht wordt 2017 wel een kantelpunt. Maar eerst even:

Wat zijn de factoren van deze lage rentestand?

Europese Centrale Bank:

De ECB heeft een belangrijk stuk gereedschap in handen.Namelijk het rentebeleid. De ECB kan de rente verhogen of verlagen. Dit met als belangrijk doel om de economie te stimuleren. Staat (blijft) de rente laag, stimuleert dit om te investeren. Sparen (of het geld binnen het bedrijf houden) levert weinig op.

Logische gedachte. Wat voor de economie geldt, kan je ook (in het klein) naar een situatie dicht bij huis smiley knipoog beredeneren. Als je een woning wilt kopen, wil je graag weten wat je maandlasten zijn. Lage maandlasten zijn aantrekkelijk(er) dus de beslissing voor de aankoop van een woning ligt meer voor de hand als de hypotheekrente laag staat.

De ECB heeft aangegeven dat zij het stimuleringsbeleid (rentebeleid) te blijven handhaven zolang dit nodig is. Garantie tot de (voor)deur dus.

Tevens zijn er al kritische geluiden over het beleid van de ECB. Dit kan je onder andere lezen in het artikel van de NOS over dat de maatregelen van de ECB minder effect hebben.

Vertrouwen in de economie:

Het vertrouwen in de economie is ook van belang voor de rente. Neemt het vertrouwen toe, bestaat er een stabiele economie is de noodzaak tot het handhaven van een lage rente ook van minder belang.

Ook dit heeft dus invloed op de hoogte van de hypotheekrente.

Concurrentie tussen banken onderling:

Iets dichter bij huis. Het aantal aanbieders (hypotheekverstrekkers) neemt toe. Toename betekent meer concurrentie. Dit heeft een drukkend effect op de prijs (hypotheekrente).

Als je de actuele hypotheekrente vergelijkt zie je in het hypotheekrente overzicht diverse aanbieders staan die er een aantal jaar geleden nog niet stonden.

Maar gaat de hypotheekrente dan stijgen in 2017?

Wie het weet mag het zeggen (lekker makkelijk antwoord dus). Maar het is niet de vraag of de rente gaat stijgen, maar wanneer. Of dit gaat gebeuren in 2017 lijkt niet onlogisch. Hoeveel (hoe hoog de stijging gaat zijn) en wanneer deze trend zich gaat inzetten is niet te voorspellen (voor mij).
Of het nou zo dramatisch is, lijkt te bezien. Het is wel vervelend. Los van het feit dat de woonlasten hoger worden, gaat ook de leencapaciteit naar beneden.

Oftewel de hoogte van de maximale hypotheek wordt lager als de hypotheekrente hoger wordt. Momenteel is het al zo dat de (maximale) hypotheekmogelijkheden en het beleid hiervoor al erg streng zijn. Een hogere hypotheekrente zal dit "probleem" alleen maar vergroten.

Wel lijkt het erop dat de politiek dit "probleem" eindelijk ook begint in te zien. Een voorbeeld zijn onder andere de recente uitspraken van Maxime Verhagen.

Comment Section

1 reactie op “Verwachting hypotheekrente in 2017Notice: Undefined variable: commentby in /home/wp00587/domains/rentetarieven.com/public_html/wp-content/themes/phoenix/includes/fn.phx_comments.php on line 51

op 28 juni 2017 om 20:20

de hoogte van de rente is wel van belang als je een spaarhypotheek hebt. Als je eindkapitaal op basis van 4% is begroot en je sluit over naar 2% dan heb je lagere maandlasten, maar ook een lager eindkapitaal.
Daarom is het zelden tot nooit voordelig voor mensen met een spaarhypotheek over te sluiten naar een lagere spaarrente.
vr. groet.

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.